Czekoladowy pudding
Składniki:
Awokado 100g (≈ 160 kcal)
Banan 200g (≈ 120 kcal)
Kakao w proszku naturalne bez cukru 10g (≈ 45 kcal
Miod lub najlepiej ksylitol (można całkowicie pominąć) 5g (≈ 16 kcal)
Mleko 1,5% tłuszczu 40g (≈ 19 kcal)
Maliny do przybrania
Mięta do przybrania
Akcesoria:
Plastikowe lub szklane kieliszki (50ml)
Sposób przygotowania:
Awokado i banana obrać ze skory i przełożyć do miseczki. Dodać mleko, kakao i zmiksować wszystko na gładką masę. Przełożyć do kieliszków. Udekorować świeżą malinką i listkiem mięty.
Tiramisu light
Składniki:
Biszkopty wrocławskie 4 sztuki 17 g (≈ 62 kcal)
Twaróg trzykrotnie mielonego 2 % tł. 300g (≈ 270 kcal)
Kawy rozpuszczalnej 2 łyżeczki
Stevia/miód/cukier trzcinowy (wg.uznania- im mniej tym zdrowiej J)
Jogurt naturalny 150g (≈ 90 kcal)
Gorzka czekolada 3 kostki
Można dodać 1-2 łyżki amaretto ;-)
Akcesoria:
Plastikowe lub szklane kieliszki (50ml)
Sposób przygotowania:
Zaparzyć kawę i przestudzić, amaretto dodć dopiero jak kawa przestygnie. Twaróg zmiksować z jogurtem na gładko, dodać stevię lub inny zamiennik,( miód, cukier trzcinowy) spróbować jeżeli jest mało słodki jeszcze dosłodzić według uznania. Biszkopty pokroić w kosteczkę. Przygotować naczynka (w naszym przypadku małe kieliszki). Zaczynamy układać warstwami na zmianę:
pokrojone biszkotpy (nasączamy je kawą);
masa serowa
i tak aż do wyczerpania. Wierzch posypać startą gorzką czekoladą. Udekorować plasterkiem limonki. Wstawić do lodówki aby się schłodziło.
Jogurt naturalny z musem malinowym
Składniki:
Jogurt naturalny 250g (≈ 150 kcal)
Truskawki mrożone 250g (≈ 67 kcal)
Gorzka czekolada
2-3 łyżeczki stevi/miodu/cukru trzcinowego (wg. uznania- im mniej tym zdrowiej)
Akcesoria:
Plastikowe lub szklane kieliszki (50ml)
Sposób przygotowania:
Truskawki zmiksować. Opcjonalnie dosłodzić. Przygotować naczynka (w naszym przypadku małe kieliszki). Zaczynamy układać warstwami na zmianę:
jogurt naturalny;
mus truskawkowy
Wierzch posypać startą gorzką czekoladą. Udekorować świeżą malinką i listkiem mięty.
Twój komentarz