PIECZONA FRITTATA Z WARZYWAMI I SZYNKĄ
Składniki:
Białko jaja (30g, 1 sztuka ≈ 15 kcal)
Brokuły (120g , 9 różyczek ≈ 20 kcal)
Jajo (100g, 2 sztuki ≈ 121 kcal)
Ketchup (15g, 1 łyżka ≈ 14 kcal)
Papryka czerwona (130g, 1 mała sztuka ≈ 31 kcal)
Pomidor (200g, 1 duża sztuka ≈ 29 kcal)
Indyk,szynka z indyka (40g, 3 duże plastry ≈ 32 kcal)
Chleb żytni razowy (30g, 1 kromka ≈ 64 kcal)
Przygotowanie:
Różyczki brokuła obgotować w wodzie około 3 minut. Białka lekko ubić, dodać żółtko, sól, pieprz.
Paprykę, pomidora i szynkę drobno pokroić, a kukurydzę odsączyć. Wszystkie składniki wymieszać z ubitymi białkami i żółtkiem. Naczynie żaroodporne natrzeć oliwą, przelać ciasto i piec w piekarniku w 180 stopniach około 15 minut.
Gotowe danie można podawać z ketchupem.
Twój komentarz