Składniki
- Kasza gryczana biała (niepalona) - 1 kg
- Sól - 30g
- Woda - 1,5 l
- Nasiona chia- 5-6 łyżeczek
- Można dodać różne ziarna (wg. uznania) - mój chlebek jest bez dodatków
Przygotowanie
- Kaszę zalać wodą na 48 godzin, w tym czasie należy ją kilka razy zamieszać.
- Po upływie 48 godzin kaszę odcedzamy i zalewamy świeżą wodą na kolejne 12 godzin. Dzięki takiemu namoczeniu ciasto później urośnie, będzie miało dobrą konsystencję i kasza stanie się jeszcze lepiej przyswajalna i prozdrowotna.
- Następnie odlewamy wodę, kaszę przekładamy do blendera, dosypujemy sól i ulubione przyprawy - miksujemy na gładką masę.
- Dodajemy nasiona chia i opcjonalnie inne ziarna, mieszamy.
- Do wyłożonej papierem do pieczenia formy (keksówki) przekładamy masę i odstawiamy na 6-8 godzin.
- Chlebek pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopnni Celsjusza ok. 80-90 minut.
Smacznego!
Twój komentarz