dr inż. Iwona Krawczyk-Kłys
13 Kwie

KOLOROWE KASZOTTO Z KURCZAKIEM

POTRAWA JEDNOGARNKOWA (Danie można przygotować na wynos: potrawę przełożyć do pudełka)

Porcja ok. 480 kcal.

Składniki:

Kurczak, filet (130g, 1 porcja ≈ 129 kcal)

Kasza jaglana (60g, 6 łyżek ≈ 208 kcal)

Papryka żołta (60g, 1/2 małej sztuki ≈ 9 kcal)

Papryka zielona (60g, 1/2 małej sztuki ≈ 9 kcal)

Papryka czerwona (60g, 1/2 małej sztuki ≈ 14 kcal)

Cukinia (100g, 1 porcja  ≈ 13 kcal)

Zioła do drobiu (3g, 1 łyżeczka  ≈ 8 kcal)

Oliwa z oliwek (10g, 2 łyżeczki  ≈ 88 kcal)

Przyprawa pieprz czarny (2g, 1 szczypta ≈ 5 kcal)

Sól (2g, 1 szczypta Zestaw 2 ≈ 0 kcal)

Przygotowanie:

Kaszę przygotować według instrukcji na opakowaniu. Warzywa i kurczaka pokroić. Oliwę wymieszać z przyprawami i natrzeć kurczaka. Mięso wraz z zalewą wrzucić na rozgrzaną patelnię, po chwili dodać warzywa i dusić pod przykryciem kilka minut, aż warzywa zmiękną. Danie połączyć z kaszą, wymieszać. Na końcu skropić olejem lnianym. 

Twój komentarz




POKAŻ