Składniki:
250 g świeżego szpinaku lub 350 g mrożonego
3 duże jajka
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 łyżeczka soku z cytryny
sól, pieprz
200 g łososia wędzonego
250 g serka chrzanowego np. Almette
2 łyżki posiekanego koperku
Sposób wykonania:
Na patelni podsmażamy czosnek, świeży szpinak dokładnie myjemy, dokładamy na patelnię i dusimy go aż się skurczy. Szpinak mrożony też podduszamy na patelni, a na końcu odsączamy go
z nadmiarowej wody. Następnie dodajemy żółtka jaj, sól, pieprz, gałkę muszkatołową i 1 łyżeczką soku
z cytryny. Ubijamy na sztywną pianę 3 białka ze szczyptą soli. Delikatnie łączymy z masą szpinakową. Ciasto wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (ciasto w kształcie prostokąta o bokach 30 x 40 cm). Pieczemy w temp. 160 stopni C z termoobiegiem (lub 180 stopni C bez tej funkcji) przez ok. 20 min. Ciasto na roladę powinno się leciutko zarumienić. Szpinakowy biszkopt wyjmujemy z pieca i studzimy. Następnie smarujemy go równomiernie serkiem. Rolady nie można przypiec za bardzo, bo będzie się kruszyła lub nawet łamała podczas zwijania. Ciasto powinno być elastyczne i miękkie, dlatego wystarczy jak się tylko lekko zarumieni. Na wierzchu posypujemy koperkiem i układamy plastry łososia. Zwijamy ciasno. Po wyjęciu
z lodówki roladę kroimy w plasterki o szerokości 1-2 cm.
Twój komentarz