Jeśli ktoś nadal nie ma pomysłu na jutrzejszy obiad, to przychodzę z pomysłem!
Składniki na jedną porcję:
100g fileta z piersi kurczaka/indyka,
kilka plastrów cebuli,
1/2 banana,
2 plastry szynki samodojrzewającej,
1/2 woreczka brązowego ryżu,
5 łyżek jogurtu naturalnego,
1 łyżka majonezu light bez cholesterolu,
1 łyżka oleju rzepakowego, 1/2 łyżeczki curry, sok z 1/2 cytryny,
1 ogórek kiszony.
Przygotowanie:
- filet umyć, osuszyć, doprawić solą pieprzem, pokroić na 3-4 kawałki,
- owinąć szynką samodojrzewającą,
- banana pokroić na kawałki,
- cebulkę pokroić w plastry,
- wszystkie składniki nadziewać na wykałaczkę w kolejności: cebula, mięso, banan,
- skrapiamy sokiem z cytryny, lekko posypujem curry, i delikatnie smarujemy olejem,
- tak przygotowany szaszłyk ułożyć na blaszce piekarnika rozgrzanego do 120-130 stopni Celsjusza, pieczemy 20 - do 30 min (wg. uznania).
Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Można dodać szczyptę kurkumy (nada żółtego koloru).
Sos:
Łączymy jogurt z majonezem i curry- wszystko dokładnie mieszamy.
Voila! Pyszny obiadek gotowy. Jedna taka porcja to 400 kcal, Smacznego!
Twój komentarz