Składniki:
2 dojrzałe awokado, 4 jajka, 2 plasterki szynki samodojrzewającej, szczypiorek, 2 płaty suszonego pomidora, sól, pieprz
Przygotowanie:
- awokado kroimy na pół, wyjmujemy pestki, otwór lekko pogłębiamy, wyjmując część miąższu łyżeczką,
- tak przygotowane połówki awokado układamy w naczyniu żaroodpornym,
- do otwotów po pestkach wbijamy po jednym jajku, doprawamy solą i pieprzem wg. uznania,
- posypujemy: (1) pokrojoną w kosteczkę szynką samodojrzewającą lub (2) pokrojonymi w kosteczkę suszonymi pomidorami,
- wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na mniej więcej 10-15 minut, aż białko całkowicie się zetnie,
- upieczone awokado wyjmujemy z piekarnika, posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
Danie podajemy na ciepło z dowolną mieszanką warzyw i kromką ciemnego pieczywa.
Smacznego :-).
2 komentarze
Jeśli tak samo smakuje, jak wygląda...wciągam to do swojego menu
Gwarantuję, że smakuje wyśmienicie ;). Zachęcam do samodzielnego przygotowania!