dr inż. Iwona Krawczyk-Kłys
07 Paź

Sałatka z tuńczykiem, jajkiem i warzywami

Smaczna, lekka i zrdowa sałatka. W sam raz na drugie śniadanko.

Skład

  • mix sałat
  • czerwona papryka
  • pomidor
  • świeży ogórek
  • ogórek konserwowy
  • czerwona cebula
  • oliwki
  • suszone pomidory
  • tuńczyk w sosie własnym/ w wodzie
  • gotowanie jajko

Sos

  • oliwa z oliwek
  • musztarda
  • sok z cytryny
  • sól 
  • pieprz

Sposób przygotowania

Cebulę obrać i posiekać, pomidora, ogórka, paprykę opłukać i pokroić na mniejsze kawałki, tuńczyka odsączyć z zalewy. Mix sałat umieścić w misce, ułożyć wszystkie pokrojone warzywa, następnie wyłożyć kawałki tuńczyka i plastry ugotowanego na twardo jajka. Dodać pokrojone suszone pomidory, posypać pokrojonymi oliwkami i szczypiorkiem.  Do małego słoiczka wlać olej, sok z cytryny, dodać musztardę, szczyptę soli i pieprzu, zakręcić i wymieszać składniki energicznie potrząsając słoikiem. Gotowym sosem polać sałatkę. Podawać z pieczywem.

Twój komentarz




POKAŻ