Skład
- mix sałat
- czerwona papryka
- pomidor
- świeży ogórek
- ogórek konserwowy
- czerwona cebula
- oliwki
- suszone pomidory
- tuńczyk w sosie własnym/ w wodzie
- gotowanie jajko
Sos
- oliwa z oliwek
- musztarda
- sok z cytryny
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
Cebulę obrać i posiekać, pomidora, ogórka, paprykę opłukać i pokroić na mniejsze kawałki, tuńczyka odsączyć z zalewy. Mix sałat umieścić w misce, ułożyć wszystkie pokrojone warzywa, następnie wyłożyć kawałki tuńczyka i plastry ugotowanego na twardo jajka. Dodać pokrojone suszone pomidory, posypać pokrojonymi oliwkami i szczypiorkiem. Do małego słoiczka wlać olej, sok z cytryny, dodać musztardę, szczyptę soli i pieprzu, zakręcić i wymieszać składniki energicznie potrząsając słoikiem. Gotowym sosem polać sałatkę. Podawać z pieczywem.
Twój komentarz