100 g – ok. 60 kcal
Składniki (porcja na 2 słoiki półlitrowe):
· 4 puszki białej fasoli (ja używam fasoli z firmy Pudliszki)
· 6 dużych cebul
· 2 duże jabłka (najlepiej lekko kwaskowe/winne)
· szynka parmeńska/szwarcwaldzka (samodojrzewająca) 200g
· sól
· pieprz
· czosnek granulowany
· majeranek
· 5 łyżek oleju
Przygotowanie:
1. Fasolę wysypać z puszek na durszlak, przepłukać wodą , odsączyć, zmielić maszynką do
mielenia mięsa.
2. Cebule pokroić w drobną kostkę.
· 1/3 porcji cebuli przesmażyć na oleju, zmielić maszynką do mielenia mięsa, dodać do
zmielonej fasoli.
· pozostałą część cebulki przesmażyć na oleju, dodać pokrojone w drobną kosteczkę
jabłko, przesmażyć do miękkości, doprawiając solą pieprzem i koniecznie majerankiem.
3. Szynkę pokroić w drobną kosteczkę dodać do przesmażonej z jabłkiem cebulki i jeszcze
chwilkę podsmażyć.
4. 3/4 przesmażonej z jabłkiem i szynką cebuli wymieszać ze zmieloną fasolą.
5. Masę nałożyć do słoików.
6. Na wierzch położyć pozostałą przesmażoną z jabłkiem i szynką cebulę.
7. Odstawić do lodówki na całą noc (żeby smaki się”przegryzły”).
Twój komentarz