dr inż. Iwona Krawczyk-Kłys
15 Gru

Domowa szarlotka

Pyszna szarlotka.

Smakuje zarówno schłodzona, jak i podana na ciepło  np. z gałką lodów waniliowych.

Składniki

Ciasto

  • mąka – ½ kg
  • jajka – 2 sztuki
  • cukier brązowy ( można zastąpić ksylitolem) – ⅓ szklanki
  • margaryna – 100g
  • jogurt – mały kubek
  • proszek do pieczenia  - 1 czubata łyżeczka

Masa jabłkowa

  • jabłka – 2-3 kg (najlepiej odmiana champion),
  • cukier brązowy ( można zastąpić ksylitolem) - 2-3 łyżki
  • cynamon – 2 łyżeczki (lub wg. uznania)
  • bułka tarta – 1 łyżka

Wykonanie

Ciasto

Mąkę przesiać, dodać cukier, proszek do pieczenia, wszystko wymieszać. Dodać zimną margarynę - posiekać nożem na drobne kawałki, wbić jajka, dołożyć jogurt. Wszystko wymieszać i zagnieść ciasto, jeśli będzie lepiło się do rąk, należy troszkę podsypać mąką. ½ porcji ciasta włożyć do zamrażalnika na pół godziny.

Masa jabłkowa

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Dodać cukier, cynamon, bułkę tartą. Wszystko wymieszać.

Formę do ciasta wyłożyć papierem do pieczenia. Zmrożone ciasto, zetrzeć na tarce na dużych oczkach i rozmieścić je równomiernie na spodzie. Na tak utworzony spód naszej szarlotki wykładamy masę jabłkową. Drugą część ciasta rozwałkować, pokroić na paski i zapleść kratkę na wierzchu masy jabłkowej. Tak przygotowaną szarlotkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 °C i piec 45min.

Twój komentarz




POKAŻ