dr inż. Iwona Krawczyk-Kłys
02 Gru

Pralinki truflowe z awokado

Słodkość bez dodatku cukru - alternatywna słodycz dla insulinoopornych.

Składniki:

awokado Hass (miękkie) – 200g

daktyle bez pestek/suszone morele – 5 sztuk

orzechy nerkowca – 30g

masło orzechowe/migdałowe(100%, bez soli)

wiórki kokosowe – 3 łyżki

płatki gryczane – 3 łyżki

mak, sezam, kakao, wiórki kokosowe, zmielone orzechy, puder z dowolnych owoców liofilizowanych - do obtoczenia

Wykonanie:

Wszystkie składniki pralinek włóż do miski blendera i zmiel na lepką masę. Mokrą dłonią uformuj z niej kulki i obtocz je w wybranych posypkach. Wstaw do lodówki do stężenia.

(Porcja na 25 pralinek – 1 sztuka ok. 40 kcal)

Twój komentarz




POKAŻ