dr inż. Iwona Krawczyk-Kłys
18 Wrze

Polędwiczka słodko-kwaśna z ryżem

Rozpływająca się w ustach polędwiczka w sosie słodko-kwaśnym

Składniki:

Polędwica wieprzowa - 120 g

Ocet winny czerwony - łyżka

Sos sojowy  - łyżeczka

Przecier pomidorowy - łyżka­­

Przyprawa papryka ostra - szczypta

Pieprz czarny mielony - szczypta

Olej kokosowy - łyżeczka

Por - 150g

Papryka czerwona - 300g

Ananas -  100g

 Ryż – 50 g

Sposób przygotowania: 

Polędwiczkę pokroić w plastry, każdy plasterek delikatnie rozbić tłuczkiem. W naczyniu wymieszać składniki marynaty: ocet, sos sojowy, przecier pomidorowy, 3 łyżki wody i przyprawy. Mięso zanurzyć w marynacie i wstawić do lodówki na około 1 godzinę. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć mięso na rumiano z każdej strony. Dodać pokrojonego pora i paprykę. Smażyć, aż warzywa zmiękną, ale pozostaną chrupiące. Pod koniec dodać ananasa pokrojonego w kostkę. Wlać odrobinę wody i dusić 2 minuty. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. 

Wartość energetyczna porcji: ok 450 kcal

Twój komentarz




POKAŻ