Składniki:
Polędwica wieprzowa - 120 g
Ocet winny czerwony - łyżka
Sos sojowy - łyżeczka
Przecier pomidorowy - łyżka
Przyprawa papryka ostra - szczypta
Pieprz czarny mielony - szczypta
Olej kokosowy - łyżeczka
Por - 150g
Papryka czerwona - 300g
Ananas - 100g
Ryż – 50 g
Sposób przygotowania:
Polędwiczkę pokroić w plastry, każdy plasterek delikatnie rozbić tłuczkiem. W naczyniu wymieszać składniki marynaty: ocet, sos sojowy, przecier pomidorowy, 3 łyżki wody i przyprawy. Mięso zanurzyć w marynacie i wstawić do lodówki na około 1 godzinę. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć mięso na rumiano z każdej strony. Dodać pokrojonego pora i paprykę. Smażyć, aż warzywa zmiękną, ale pozostaną chrupiące. Pod koniec dodać ananasa pokrojonego w kostkę. Wlać odrobinę wody i dusić 2 minuty. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu.
Wartość energetyczna porcji: ok 450 kcal
Twój komentarz