dr inż. Iwona Krawczyk-Kłys
04 Paź

Pasta z dyni z suszonymi pomidorami

Dyniowe szaleństwo

Składniki

  • 1 kg dyni Hokkaido (polecam, bo jest niezwykle smaczna)
  • oliwa
  • mała czerwona cebula
  • oliwa
  • szczypta soli
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 – 4 łyżki posiekanej pietruszki
  • ostra papryka w proszku
  • 2 – 3 łyżki oliwy
  • 1 1/2 łyżki octu balsamicznego
  • 5 suszonych pomidorów
  • sól i czarny pieprz

Sposób przygotowania

  • Piekarnik nagrzać do 200 stopni.
  • Dynię, umyć, usunąć pestki, pokroić na ćwiartki, skropić oliwą i upiec aż do lekkiego zbrązowienia skórki około 30-40 min.
  • Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek posiekać.
  • Na patelni lekko rozgrzać oliwę, dodać cebulę, szczyptę soli i podsmażać przez 1 – 2 minuty, do momentu, aż zmięknie. Wtedy dodać posiekany czosnek, chwilę podsmażyć, po czym dodać posiekaną pietruszkę i ostrą papryczkę.
  • Upieczoną i ostudzoną dynię włożyć do miski, dodać oliwę, ocet balsamiczny, suszone pomidory, sól oraz czarny pieprz i dokładnie zblendować na gładką pastę.
  • Do pasty dyniowej dodać cebulę z czosnkiem i dokładnie wymieszać, doprawić i włożyć do lodówki aby smaki się połączyły,

Najlepiej smakuje następnego dnia na chlebie :).

Smaczengo!

Twój komentarz




POKAŻ