dr inż. Iwona Krawczyk-Kłys
04 Paź

Zupa z dyni i ziemniaków

Pyszna, sycąca zupa na jesienny obiad!

Składniki

  • 0,5 kg dyni, najlepiej Hokkaido
  • 250 g ziemniaków
  • 20 g masła
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka kurkumy w proszku
  • 1 łyżeczka świeżego startego imbiru
  • 1/2 puszki krojonych pomidorów
  • 1 i 1/2 szklanki bulionu
  • 50 gram mleka kokosowego z puszki

Sposób przygotowania

  • Usunąć nasiona z dyni, pokroić w kostkę. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
  • W większym garnku na maśle zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz obrany i pokrojony na plasterki czosnek.
  • Dodać dynię i ziemniaki, doprawić solą, wsypać kurkumę i dodać imbir.
  • Smażyć co chwilę mieszając przez ok. 5 minut.
  • Wlać gorący bulion, przykryć i zagotować.
  • Zmniejszyć ogień do średniego i gotować przez ok. 10 minut.
  • Następnie dodać pomidory z puszki.
  • Zmiksować w blenderze z dodatkiem mleka.
  • Można posypać uprażpnymi pestkami dyni i papryczką chili.

Smacznego!

Twój komentarz




POKAŻ