dr inż. Iwona Krawczyk-Kłys
02 List

Owsianka z karmelizowaną gruszką

Jeśli lubisz owsianki, to to jest strzał w 10-tkę. Jeśli nie lubisz, to już teraz polubisz!

Składniki

  • Płatki owsiane 5 łyżek (50 g)
  • Mleko krowie/sojowe 1 szklanka (250 g)
  • Gruszka średnia sztuka (120g)
  • Imbir mielony szczypta (1g)
  • Cynamon pół łyżeczki (1,5g)
  • Miód łyżeczka (12g)
  • Orzechy laskowe 5 sztuk (10 g)
  • Sok z cytryny 1 łyżka (6 g)

Przygotowanie

  • Płatki przygotować zalewając ciepłym mlekiem, przełożyć do miseczki.
  • Gruszkę pokroić w kostkę. Wrzucić na patelnię z odrobiną wody.
  • Dodać imbir, cynamon, miód i dusić około 5 minut, aż gruszka zmięknie.
  • Owsiankę polać gruszką karmelizowaną i posypać posiekanymi orzechami.

Smacznego!

Twój komentarz




POKAŻ