dr inż. Iwona Krawczyk-Kłys
29 List

Ciasto Marchewkowe

Pyszne ciasto marchewkowe. W sam raz na chłodne jesienno-zimowe dni!

Składniki

  • 500 g marchewki,
  • 100 g płatków owsianych lub mąki owsianej,
  • 5 jaj,
  • 20 g miodu,
  • 50 g orzechów,
  • 30 g rodzynek,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • szczypta soli, sok z cytryny

Sposób przygotowania

  • Marchew obrać i zatrzeć na drobnych oczkach.
  • Płatki owsiane zblendować na mąkę lub użyć mąki owsianej.
  • Białka oddzielić od żółtek.
  • Wymieszać marchew, mąkę owsianą, żółtka, miód, posiekane orzechy, rodzynki, po 1 łyżeczce proszku do pieczenia i przyprawy do piernika.
  • Białka ubić na sztywno (można dodać szczyptę soli i kilka kropel z soku z cytryny).
  • Ubite białka stopniowo dodawać do masy ciasta, delikatnie mieszając.
  • Małą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Piec o 160°C około 60 minut.

(przepis na 5 porcji, jedna porcja ok. 280 kcal)

Smacznego!

Twój komentarz




POKAŻ