dr inż. Iwona Krawczyk-Kłys
10 Gru

Chruściki

Chrupiące co nieco ?

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 4 żółtka
  • 1 łyżka spirytusu
  • 1/2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 250 g gęstej i kwaśnej śmietany
  • olej do smażenia lub smalec
  • cukier puder do obsypania chruścików

Przygotowanie

  • Tłuszcz rozgrzewamy w garnku z grubym dnem.
  • Mąkę wysypujemy na stolnicę, robimy w środku dołek, dodajemy sól i cukier.
  • Następnie dodajemy żółtka i spirytus.
  • Składniki lekko mieszamy widelcem i dodajemy śmietanę.
  • Ciasto wyrabiamy ręką do otrzymania gęstej konsystencji.
  • Następnie wałkujemy jak najcieniej i wykrawamy paski o wymiarach 3 x 10 cm.
  • Kawałki dzielimy na trójkąty i nacinamy nożem wzdłuż, w środku trójkąta, a potem przewijamy go.
  • Chruściki smażymy na gorącym tłuszczu na rumiany kolor.
  • Gotowe posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego ?

Twój komentarz




POKAŻ