dr inż. Iwona Krawczyk-Kłys
18 Gru

Trufle korzenne

Smakowity dodatek do kawy!

Składniki

  • Daktyle suszone 50 g (10 sztuk)
  • Mąka kokosowa 12 g (2 łyżeczki)
  • Nasiona chia 15 g (3 łyżeczki)
  • Olej kokosowy 5 g (1/2 łyżeczki)
  • Przyprawa do piernika bez cukru 2 g (pół łyżeczki)
  • Wiórki kokosowe 24 g (4 łyżki)

Sposób przygotowania

  • Daktyle zalać ciepłą wodą i odstawić na około 15 minut.
  • Wiórki wrzucić na rozgrzaną patelnię (część zostawić do obtoczenia trufli) i cały czas mieszając prażyć, aż się zrumienią (uwaga, łatwo je przypalić).
  • Uprażone wiórki umieścić w malakserze, dodać daktyle i połowę wody, w której się namaczały oraz pozostałe składniki. Następnie miksować aż do otrzymania gładkiej masy.
  • Z masy ulepić równe kulki, obtoczyć je w pozostałych wiórkach i wstawić do lodówki, aż stwardnieją (około godziny).

Smacznego ?

Twój komentarz




POKAŻ