Składniki
- Filet z dorsza 120 g (sztuka)
- Liść laurowy 1 g (1 sztuka)
- Marchew 50 g (1 sztuka)
- Oliwa z oliwek 10 g (1 łyżka)
- Pietruszka - korzeń 20 g (pół sztuki)
- Przecier pomidorowy 7 g (1 łyżeczka)
- Przyprawa tymianek 1,5 g (pół)
- Seler korzeniowy 60 g (1 plaster)
- Sok z cytryny 6 g (1 łyżka)
Sposób przygotowania
- Rybę umyć, osuszyć i skropić sokiem z cytryny.
- Doprawić odrobiną soli, pieprzu i tymiankiem.
- Włożyć do piekarnika i piec około 20 minut w 180 stopniach.
- Warzywa umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Oliwę rozgrzać na patelni, wrzucić warzywa i podsmażyć.
- Podlać kilkoma łyżkami wody, dodać liść laurowy i dusić do miękkości około 15 minut.
- Pod koniec duszenia dodać przecier pomidorowy, sól, pieprz.
- Sos zagotować i zalać nim rybę.
- Odstawić do ostygnięcia.
Smacznego ?
Twój komentarz