dr inż. Iwona Krawczyk-Kłys
20 Gru

Pieczone jabłka

Pyszne jabłuszka  z korzenną nutą

Składniki

  • Jabłko 300 g (1 duża sztuka)
  • Cynamon 3 g (1 łyżeczka)
  • Imbir tarty 1 g (szczypta)
  • Goździki 3 g (1 łyżeczka)
  • Miód 12 g (1 łyżeczka)
  • Orzechy włoskie 30 g (1 garść)
  • Jogurt naturalny 150 g (kubek)

Sposób przygotowania

  • Jabłko umyć, następnie odciąć górną cześć w taki sposób, by mogła spełnić rolę daszka.
  • Środek jabłka wydrążyć pozostawiając ścianki grubości około 2 cm.
  • W naczyniu połączyć przyprawy, miód i orzechy. Składniki wymieszać, nadziać jabłko.
  • Wierzch przykryć daszkiem nakłutym goździkami.
  • Piec w temperaturze 180 stopni około 30 minut.
  • Udekorować jabłko jogurtem.

Smacznego ?

Twój komentarz




POKAŻ