dr inż. Iwona Krawczyk-Kłys
26 Marz

Łosoś pieczony w ziołach z pomidorkami koktajlowymi i szparagami, ziemniaki pieczone

Pyszny łosoś z chrupiącymi szparagami. I obiad masz gotowy!

Składniki:

  • Łosoś świeży – 200g
  • Szparagi – 8 sztuk
  • Ziemniaki – 2 średnie sztuki
  • Pomidorki koktajlowe – 8-10 sztuk
  • Przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do ryb, sezam

Przygotowanie:

  • Ziemniaki umyć i ugotować (prawie do miękkości).
  • Łososia umyć, osuszyć, skropić sokiem z cytryny i oprószyć przyprawą do ryb. Ułożyć w żaroodpornym naczyniu wraz z pomidorkami i podgotowanymi ziemniakami na papierze do pieczenia. Piec w 170 stopniach około 25 minut. 
  • Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końcówki. Ułożyć je w naczyniu żaroodpornym, lekko posmarować olejem, doprawić solą, pieprzem i obsypać sezamem.
  • Piec w 170 stopniach około 15-20 minut.

Kaloryczność porcji: ok. 500 kcal

Smacznego!

Twój komentarz




POKAŻ