dr inż. Iwona Krawczyk-Kłys
23 Kwie

Naleśniki pełnoziarniste z serem i sosem malinowo-jagodowym

Pomysł na "słodki" obiad.

Ciasto naleśnikowe:

Mąkę, 1 jajo i wodę dokładnie wymieszać mikserem.

Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni teflonowej/beztłuszczowej, na małym ogniu i przewracać gdy brzegi się zarumienią i ciasto będzie ścięte.

Masa serowa:

Do sera dodać jajko, miód/ksylitol i dobrze wymieszać.

Sos owocowy:

Pozostałe maliny i jagody zblendować.

Sposób wykonania:

Na naleśniki położyć ser oraz kilka  owoców i złożyć w trójkąty. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i zapiec w piekarniku - 5 min / 140 stopni Celsjusza. 

Polać sosem. Przybrać listkiem mięty

Kaloryczność porcji: ok. 500kcal

Smacznego!

Twój komentarz




POKAŻ