Składniki (ciasto - 3 szt.):
- Mąka pełnoziarnista 130g/ 1 szklanka
- Woda 100g/ niecałe pół szklanki
- Sól 2g/ 1 szczypta
Sposób przygotowania:
- Mąkę wysypać na stolnicę i zrobić w niej zagłębienie.
- Wlać trochę wody i ugniatać, dolewać wodę stopniowo, aby powstało ciasto, które będzie miękkie, ale nie będzie się przyklejało do rąk.
- Dodać sól.
- Następnie ciasto podzielić na 3 części, uformować z nich kule i rozwałkować na jak najcieńsze placki.
- Smażyć na nieprzywierającej patelni bez dodatku tłuszczu, aż placek lekko nabierze kolorów.
Składniki( farsz - 3 szt.):
- Oliwa z oliwek 10g/ 1 łyżka
- Filet z kurczaka 200g/ porcja
- Szpinak świeży 300g/ 1 opakowanie
- Pomidor 180g/ 3 małe sztuki
- Przyprawa do drobiu 3g/ 1 łyżeczka
- Jogurt naturalny 2% 150g/ 1 kubek
- Koper 10g/ 2 łyżeczki
- Czosnek 5g/ 1 ząbek
- Sól 2g/ 1 szczypta
- Pieprz kolorowy 2g/ 1 szczypta
Sposób przygotowania:
- Fileta pokroić na małe kawałki.
- Doprawić przyprawami i podsmażyć na patelni z dodatkiem oliwy.
- Dodać umyty szpinak i dusić chwilę, aż zmięknie.
- W międzyczasie przygotować sos: jogurt naturalny, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz drobno posiekanykoperek i połączyć.
- Doprawić solą i pieprzem kolorowym.
- Każdy placek posmarować sosem czosnkowym, położyć na niego kurczaka ze szpinakiem i dodać pokrojonego pomidora.
- Tortillę zawinąć, do środka i na boki.
Smacznego!
Twój komentarz