Marynowana pierś z indyka
Składniki:
- Filet z indyka 600g 2 sztuki
- Oliwa z oliwek 20g 2 łyżki
- Sól 2g 1 szczypta
- Pieprz czarny mielony 2g / szczypta
- Przyprawa tymianek 3g/ 1 łyżeczka
- Przyprawa majeranek 3g/ 1 łyżeczka
- Estragon 3g/ 1 łyżeczka
- wino białe, wytrawne 40g/ 4 łyżki
- Masło 50g/ 1/4 kostki
Sposób przygotowania:
Oliwę wymieszać z przyprawami. Filet z indyka umyć, osuszyć i natrzeć przygotowaną marynatą. Następnie odstawić na godzinę
do lodówki. Mięso przełożyć do brytfanny. Masło pokroić w paski i obłożyć nim mięso, opcjonalnie można też polać mięso
winem. Pieczeń piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez godzinę. Co jakiś czas podlewać indyka powstałym sosem.
Smacznego!
Twój komentarz