dr inż. Iwona Krawczyk-Kłys
07 Kwie

Marynowana pierś z indyka

Indyk w ziołowej odsłonie 

Marynowana pierś z indyka
Składniki:

  • Filet z indyka 600g 2 sztuki
  • Oliwa z oliwek 20g 2 łyżki
  • Sól 2g 1 szczypta
  • Pieprz czarny mielony 2g / szczypta
  • Przyprawa tymianek 3g/ 1 łyżeczka
  • Przyprawa majeranek 3g/ 1 łyżeczka
  • Estragon 3g/ 1 łyżeczka
  • wino białe, wytrawne 40g/ 4 łyżki
  • Masło 50g/ 1/4 kostki

Sposób przygotowania:
Oliwę wymieszać z przyprawami. Filet z indyka umyć, osuszyć i natrzeć przygotowaną marynatą. Następnie odstawić na godzinę
do lodówki. Mięso przełożyć do brytfanny. Masło pokroić w paski i obłożyć nim mięso, opcjonalnie można też polać mięso
winem. Pieczeń piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez godzinę. Co jakiś czas podlewać indyka powstałym sosem.

 Smacznego!

Twój komentarz




POKAŻ