dr inż. Iwona Krawczyk-Kłys
09 Kwie

Żurek w wersji light

Żurek w wersji light na domowym zakwasie

Domowy zakwas na żurek
Składniki:

  • Mąka razowa, typ 2000 100g/ 1/2 szklanki
  • Czosnek 5g/ 1 ząbek
  • Ziele angielskie 1g/ 2 ziarenka
  • Przyprawa pieprz czarny 1g/ 2 ziarenka
  • Liść laurowy 1g/ 2 listki

Sposób przygotowania:

  • Do słoika włożyć przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy.
  • Wsypać mąkę i zalać pół litra ciepłej przegotowanej wody.
  • Słoik przykryć gazą.
  • Zakwas należy codziennie zamieszać o tej samej porze.
  • Domowy zakwas jest gotowy po 4 dniach.

Żurek w wersji light
Składniki:

  • Jajo gotowane 200g/ 4 sztuki
  • Bulion warzywny 2000g/ 2 litry
  • Kiełbasa z fileta z kurczaka 210g/ 3 sztuki
  • Przyprawa majeranek 10g/ 2 łyżeczki
  • Chrzan 3g/ 1 łyżeczka
  • Czosnek 5g/ 1 ząbek

Sposób przygotowania:

  • Do bulionu warzywnego, dodać pokrojoną w plastry kiełbasę i czosnek, gotować około 30 minut i odcedzić.
  • Następnie stopniowo wlewać zakwas, najpierw szklankę, a potem dolewać sprawdzając, czy nie jest za kwaśny.
  • Doprawić majerankiem, chrzanem i pieprzem.
  • Podawać z ugotowanym jajkiem.

Smacznego!

Twój komentarz




POKAŻ