Domowy zakwas na żurek
Składniki:
- Mąka razowa, typ 2000 100g/ 1/2 szklanki
- Czosnek 5g/ 1 ząbek
- Ziele angielskie 1g/ 2 ziarenka
- Przyprawa pieprz czarny 1g/ 2 ziarenka
- Liść laurowy 1g/ 2 listki
Sposób przygotowania:
- Do słoika włożyć przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy.
- Wsypać mąkę i zalać pół litra ciepłej przegotowanej wody.
- Słoik przykryć gazą.
- Zakwas należy codziennie zamieszać o tej samej porze.
- Domowy zakwas jest gotowy po 4 dniach.
Żurek w wersji light
Składniki:
- Jajo gotowane 200g/ 4 sztuki
- Bulion warzywny 2000g/ 2 litry
- Kiełbasa z fileta z kurczaka 210g/ 3 sztuki
- Przyprawa majeranek 10g/ 2 łyżeczki
- Chrzan 3g/ 1 łyżeczka
- Czosnek 5g/ 1 ząbek
Sposób przygotowania:
- Do bulionu warzywnego, dodać pokrojoną w plastry kiełbasę i czosnek, gotować około 30 minut i odcedzić.
- Następnie stopniowo wlewać zakwas, najpierw szklankę, a potem dolewać sprawdzając, czy nie jest za kwaśny.
- Doprawić majerankiem, chrzanem i pieprzem.
- Podawać z ugotowanym jajkiem.
Smacznego!
Twój komentarz