dr inż. Iwona Krawczyk-Kłys
25 Maj

Polędwiczki w sosie słodko kwaśnym podane w ananasie

Danie w egzotycznej odsłonie

Składniki:

  • Polędwica wieprzowa - 120 g
  • Ocet winny czerwony - łyżka
  • Sos sojowy  - łyżeczka
  • Przecier pomidorowy - łyżka­­
  • Przyprawa papryka ostra - szczypta
  • Pieprz czarny mielony - szczypta
  • Olej kokosowy - łyżeczka
  • Por - 150g
  • Papryka czerwona - 300g
  • Ananas – 1 sztuka (do przygotowania porcji dania - 100g)
  • Ryż – 50 g

Sposób przygotowania: 

  • Ananasa przeciąć na pół, wydrążyć, miąższ pokroić w dużą kostkę. Odłożyć 100g, resztę można zamrozić i wykorzystać kolejnym razem.
  • Polędwiczkę pokroić w plastry, każdy plasterek delikatnie rozbić tłuczkiem.
  • W naczyniu wymieszać składniki marynaty: ocet, sos sojowy, przecier pomidorowy, 3 łyżki wody i przyprawy.
  • Mięso zanurzyć w marynacie i wstawić do lodówki na około 1 godzinę.
  • Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć mięso na rumiano z każdej strony.
  • Dodać pokrojonego pora i paprykę.
  • Smażyć, aż warzywa zmiękną, ale pozostaną chrupiące.
  • Pod koniec dodać ananasa pokrojonego w kostkę. Wlać odrobinę wody i dusić 2 minuty. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
  • Tak przygotowane danie umieścić w wydrążonej połówce ananasa.
  • Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. 

Wartość energetyczna porcji:ok 450 kcal

Smacznego!

Twój komentarz




POKAŻ