Składniki:
- Polędwica wieprzowa - 120 g
- Ocet winny czerwony - łyżka
- Sos sojowy - łyżeczka
- Przecier pomidorowy - łyżka
- Przyprawa papryka ostra - szczypta
- Pieprz czarny mielony - szczypta
- Olej kokosowy - łyżeczka
- Por - 150g
- Papryka czerwona - 300g
- Ananas – 1 sztuka (do przygotowania porcji dania - 100g)
- Ryż – 50 g
Sposób przygotowania:
- Ananasa przeciąć na pół, wydrążyć, miąższ pokroić w dużą kostkę. Odłożyć 100g, resztę można zamrozić i wykorzystać kolejnym razem.
- Polędwiczkę pokroić w plastry, każdy plasterek delikatnie rozbić tłuczkiem.
- W naczyniu wymieszać składniki marynaty: ocet, sos sojowy, przecier pomidorowy, 3 łyżki wody i przyprawy.
- Mięso zanurzyć w marynacie i wstawić do lodówki na około 1 godzinę.
- Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć mięso na rumiano z każdej strony.
- Dodać pokrojonego pora i paprykę.
- Smażyć, aż warzywa zmiękną, ale pozostaną chrupiące.
- Pod koniec dodać ananasa pokrojonego w kostkę. Wlać odrobinę wody i dusić 2 minuty. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
- Tak przygotowane danie umieścić w wydrążonej połówce ananasa.
- Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu.
Wartość energetyczna porcji:ok 450 kcal
Smacznego!
Twój komentarz