dr inż. Iwona Krawczyk-Kłys
22 Czerw

Kulki z wiórkami i czekoladą

Zdrowe słodycze ;-)

Składniki:

  • 100 g rodzynek,
  • 350 g daktyli,
  • 30 g płatków migdałowych,
  • 30 g pestek dyni,
  • 150 g masła orzechowego,
  • 80 g odżywki białkowej waniliowej,
  • tabliczka gorzkiej czekolady,
  • wiórki kokosowe.

Przygotowanie:

  • Daktyle i rodzynki zalać gorącą wodą i namoczyć około 30 min.
  • Zmiksować w blenderze lub malakserze razem z masłem orzechowym, białkiem, pestkami dyni i migdałami na w miarę gładką masę (mogą być większe kawałki rodzynek i pestek).
  • Uformować kulki (wyjdą około 32 sztuki), połowę obtoczyć we wiórkach kokosowych, a połowę w gorzkiej czekoladzie, uprzednio roztopionej.
  • Schłodzić w lodówce, najlepiej zostawić na noc.

Smacznego!

Twój komentarz




POKAŻ