Składniki
- 2/3 puszki ciecierzycy
- przyprawy do ciecierzycy (1 łyżka oliwy z oliwek, płaska łyżeczka mielonego kminku, płaska łyżeczka papryki słodkiej, szczypta ostrej papryki, płaska łyżeczka gałki muszkatołowej, płaska łyżeczka sproszkowanego czosnku, płaska łyżeczka kolendry w proszku, sól do smaku)
- 40g jarmużu
- 100g łososia
- sok z połowy cytryny
Przygotowanie ciecierzycy
- Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy. Odsączoną ciecierzycę łączymy z przyprawami i dokładnie mieszamy.
- Wykładamy na patelnię i smażymy na małym ogniu przez 10 minut, potrząsając patelnią od czasu do czasu
Przygotowanie dania:
- Przyprawić łososia pieprzem i solą, następnie piec przez 7-10 minut (przy cienkim filecie).
- W misce do soku z cytryny dodać szczyptę soli i wymieszać z jarmużem, następnie odstawić miskę na 2 minuty, aby jarmuż zmiękł.
- Dodać smażoną ciecierzycę, wymieszać.
- Potem można już układać produkty na talerzu.
Smacznego!
Twój komentarz