Składniki
- 250 twarogu półtłustego
- 200g mąki orkiszowej jasnej lub pszennej
- 100g masła
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- Nadzienie: dowolne owoce – u mnie wiśnie mrożone 200g.
Sposów wykonania
- Zimne masło zetrzeć na tarce o grubych oczkach i ugnieść w misce widelcem razem z twarogiem.
- Dodać mąkę, proszek do pieczenia i zagnieść rękami ciasto.
- Uformowane w kule włożyć do lodówki na około 30 minut.
- Wiśnie rozmrozić na małym ogniu, w rondelku z odrobiną wrzątku. Ostudzić.
- Wyjąć ciasto z lodówki, podzielić na pół i każdą połowę rozwałkować na cienki placek.
- Pokroić na trójkąty. Ja dzielę każdy na 8, czyli w sumie mam 16 rogalików.
- Na każdy trójkąt nałożyć wiśnie i zwinąć od strony szerszego boku.
- Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach przez około 20-25 minut – do zrumienienia.
- Po ostudzeniu posypać odrobiną cukru pudru.
Smacznego!
Twój komentarz