dr inż. Iwona Krawczyk-Kłys
19 Sty

Bigos z młodej kapusty

Bigos - tradycyjna polska potrawa. Żadna swojska impreza nie może się bez niej odbyć. A jak ją przygotować?

Zamieszczam sprawdzony przepis!

Składniki

  • Bulion warzywny pół szklanki (120 g)
  • Chleb żytni razowy 2 kromki (60 g)
  • Kapusta młoda 1/3 sztuki (250 g)
  • Koper 2 łyżeczki (8 g)
  • Oliwa z oliwek 2 łyżeczki (10 g)
  • Przecier pomidorowy 1 łyżka (15 g)
  • Przyprawy: kmin mielony, liść laurowy, ziele angielskie 1 łyżeczka (3 g)
  • Soczewica nasiona 3 łyżki (45 g)

Sposób przygotowania

  • Kapustę umyć i poszatkować.
  • W garnku rozgrzać oliwę i dodać kapustę oraz obraną i wymieszać.
  • Wlać bulion, dodać soczewicę, doprawić solą, pieprzem, dodać przyprawy i przecier pomidorowy. Wymieszać, przykryć i zagotować.
  • Gotować pod przykryciem przez około 15-20 minut, w międzyczasie 1-2 razy zamieszać.
  • Dodać posiekany koperek, wymieszać i zagotować.

Smacznego!

Twój komentarz




POKAŻ