dr inż. Iwona Krawczyk-Kłys
24 Sty

Puszysty sernik z nutą pomarańczy

Jeśli masz ochotę na szybki, lekki, smaczny i zdrowy deser, to ta pozycja musi się znaleźć w na liście Twoich posiłków.

Składniki

  • 4 duże pomarańcze
  • żelatyna
  • 1 kg sera z wiaderka (lub kilogram sera twarogowego półtłustego – trzykrotnie zmielonego)
  • 4 średnie jajka
  • kostka masła - 200 g
  • ½ szklanki cukru brązowego/ksylitolu  - około 100 g
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej ( lub budyń waniliowy/śmietankowy bez cukru)
  • 3 krople olejku waniliowego

Sposób przygotowania

  • Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni z pieczeniem góra/dół.
  • Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia.
  • W głębokim naczyniu  umieszczamy wszystkie składniki: ser twarogowy jajka, roztopione i przestudzone masło, cukier, mąkę ziemniaczaną(budyń), olejek, skórkę startą z jednej pomarańczy. Całość dobrze wymieszamy łyżką lub mikserem do uzyskania jednolitej masy o konsystencji budyniu.
  • Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 26 cm i równamy powierzchnię.
  • Formę umieszczamy w nagrzanym do 190 stopni piekarniku. Po 20 minutach zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy kolejne 30 minut.  Po tym czasie obniżamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy ostatnie 30 minut. Następnie zostawiamy sernik jeszcze na 10 minut. Potem stopniowo uchylamy drzwiczki  i wyjmujemy formę z pieca.
  • Po całkowitym przestudzeniu, sernik umieszczamy lodówce najlepiej na całą noc. Najsmaczniejszy jest na dzień po upieczeniu.
  • Na schłodzony sernik wylewamy samodzielnie przygotowaną galaretkę/mus ze świeżych pomarańczy

Galaretka/mus ze świeżych pomarańczy

  • Żelatynę rozpuszczamy wg. przepisu na opakowaniu.
  • Pomarańcze filetujemy i umieszczamy w kielichu blendera, z pozostałości wyciskamy sok i dodajemy do kielicha – blendujemy całą zawartość a następnie dodajemy żelatynę.

DZIĘKI STOPNIOWEMU ZMNIEJSZANIU TEMPERATURY W PIEKARNIKU SERNIK ZACHOWA PUSZYSTĄ STRUKTURĘ I LEKKOŚĆ

Kalorie: ok. 350 kcal w porcji (200g)

Smacznego!

Twój komentarz




POKAŻ