dr inż. Iwona Krawczyk-Kłys
22 List

Curry z mlekiem kokosowym i warzywami

Bardzo smaczna i sycąca propozyja na jesienny obiad.

Składniki

  • 300g (1/2 średniej) cukinii
  • 100g (1/2 średniej) papryki
  • 100g (10 łyżek) mleka kokosowego z puszki
  • 5g (1 łyżeczka) oliwy z oliwek
  • 2g (kawałek) imbiru
  • 1-3g (do smaku) pasty curry lub przyprawy curry
  • 100g (porcja) tofu lub fileta z kurczaka
  • 50g (1/2 woreczka) ryżu

Sposób przygotowania

  • Tofu lub fileta pokroić w kostkę.
  • Podsmażyć na patelni z oliwą do zarumienienia.
  • Warzywa obrać i pokroić w kostkę.
  • Dodać do mięsa/tofu i lekko podsmażyć.
  • Następnie dodać mleko kokosowe, starty imbir i curry, wymieszać i dusić do lekkiego zredukowania sosu.
  • Opcjonalnie doprawić wedle uznania.
  • Podawać z ugotowanym na sypko ryżem.

Smacznego!

Twój komentarz




POKAŻ