Składniki
- Czosnek 1 ząbek (4 g)
- Drożdże 0.20 g
- Mąka żytnia 6 łyżek (72 g)
- Olej rzepakowy 1 łyżka (10 g)
- Oliwki w puszce 5 sztuk (15 g)
- Przecier pomidorowy 3 łyżeczki (21 g)
- Przyprawa bazylia (1 g)
- Przyprawa kurkuma (1 g)
- Rukola 1 garść (20 g)
- Ser mozzarella półtłusty (20 g)
- Sól 1 szczypta (0,25 g)
- Szynka z indyka 2 plastry (20 g)
- Woda pół szklanki (110 g)
Sposób przygotowania
- Mąkę, sól, drożdże, wodę i 1/2 oleju dodać do miski i wyrobić ciasto.
- Ciasto wyłożyć na posmarowaną tłuszczem patelnię i trzymać na średnim ogniu około 10-15 minut.
- Przewrócić na drugą stronę, posmarować przecierem pomidorowym zmieszaną z rozgniecionym czosnkiem.
- Ułożyć na niej pokrojoną szynkę, oliwki, posypać serem i przyprawami.
- Przykryć patelnię i trzymać, aż ser się roztopi.
- Posypać rukolą.
Smacznego!
Twój komentarz