Składniki
- 700ml mleka
- 80g (2 opakowania) budyniu waniliowego
- 100g erytrolu
- 40g (2 sztuki) żółtka jaja
- 12g (1.5 łyżki) żelatyny
- 300g truskawek
- 80g biszkoptów bez cukru
Przygotowanie
- Biszkopty rozłożyć w silikonowej tortownicy.
- W garnku zagrzać 500ml mleka razem z erytrolem, w międzyczasie roztrzepać pozostałe mleko z proszkiem budyniowym i żółtkami.
- Wlać do gotującego się mleka i mieszać do zagęstnienia masy na wolnym ogniu.
- Żelatynę rozpuścić w około 50-70 ml ciepłej wody, dodawać po trochu masy budyniowej, mieszając. Następnie masę z żelatyną wlać do masy budyniowej i wymieszać.
- Przelać masę na biszkopty.
- Truskawki obrać, umyć i pokroić na kawałki.
- Wyłożyć na wierzch ciasta, odczekać, aż masa wystygnie i wstawić do lodówki na kilka godzin do stężenia.
Smacznego!
Twój komentarz