dr inż. Iwona Krawczyk-Kłys
28 Czerw

Budyniowe ciasto z truskawkami

Wiosenna pyszność z owocami. Palce lizać!

Składniki

  • 700ml mleka
  • 80g (2 opakowania) budyniu waniliowego
  • 100g erytrolu
  • 40g (2 sztuki) żółtka jaja  
  • 12g (1.5 łyżki) żelatyny
  • 300g truskawek
  • 80g biszkoptów bez cukru

Przygotowanie

  • Biszkopty rozłożyć w silikonowej tortownicy.
  • W garnku zagrzać 500ml mleka razem z erytrolem, w międzyczasie roztrzepać pozostałe mleko z proszkiem budyniowym i żółtkami.
  • Wlać do gotującego się mleka i mieszać do zagęstnienia masy na wolnym ogniu.
  • Żelatynę rozpuścić w około 50-70 ml ciepłej wody, dodawać po trochu masy budyniowej, mieszając. Następnie masę z żelatyną wlać do masy budyniowej i wymieszać.
  • Przelać masę na biszkopty.
  • Truskawki obrać, umyć i pokroić na kawałki.
  • Wyłożyć na wierzch ciasta, odczekać, aż masa wystygnie i wstawić do lodówki na kilka godzin do stężenia.

Smacznego!

Twój komentarz




POKAŻ