dr inż. Iwona Krawczyk-Kłys
29 Wrze

Pieczone jabłka z orzechowym twarożkiem

Składniki

  • 500g (2 duże) jabłka
  • 100g (1/2 kostki) twarogu
  • 25g (1 łyżka) miodu
  • 20g (5 sztuk) orzechów włoskich
  • opcjonalnie cynamon do smaku

Sposób przygotowania

  • Z jabłek odciąć górę na wysokości około 1-2 cm.
  • Wydrążyć środek tak, by usunąć gniazda nasienne, jednak nie przebić jabłek na wylot.
  • Twaróg wymieszać z miodem i pokruszonym orzechami.
  • Nafaszerować owoce, położyć odcięte z wierzchu kawałki i ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
  • Piec bez przykrycia około 30-40 minut w temperaturze 180 stopni.
  • Opcjonalnie posypać cynamonem.

Smacznego!

Twój komentarz




POKAŻ