Składniki
- 0,5 kg mandarynek
- 3 jajka
- ¾ szklanki ksylitolu
- 3 szklanki mąki migdałowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki Amaretto
- cukier puder do posypania (zmielony ksylitol)
- 1/2 łyżeczki masła
Przygotowanie
- W dużym garnku zalewamy zimną wodą mandarynki. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 15 minut.
- Przestudzone i ugotowane mandarynki (razem ze skórką) kroimy na ćwiartki (nasiona wyrzucamy) i blendujemy na gładką masę.
- W drugiej misce ubijamy 3 jajka i ¾ szklanki ksylitolu.
- Mieszamy, aż do uzyskania jednolitej gładkiej masy.
- Następnie dodajemy 3 szklanki mąki migdałowej, około 330 g pulpy z mandarynek, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia i Amaretto.
- Dobrze mieszamy.
- Wylewamy masę do formy wysmarowanej masłem.
- Pieczemy około 50-60 minut w temperaturze 180 stopni.
- Jeżeli będzie się za szybko przypiekało na wierzchu można przykryć folią aluminiową. Przed podaniem posypać delikatnie cukrem pudrem.
Smacznego!
Twój komentarz