dr inż. Iwona Krawczyk-Kłys
20 Czerw

Endometrioza - poradnik Pacjenta

Endometrioza jest chorobą narządów płciowych kobiety charakteryzującą się obecnością komórek błony śluzowej trzonu macicy (endometrium) poza jamą macicy.

Cierpi na nią około 10% kobiet w wieku rozrodczym. Powoduje ból niepozwalający normalnie funkcjonować, problemy z płodnością, dyskomfort fizyczny i emocjonalny, obniżenie jakości życia rodzinnego, społecznego i zawodowego.

Dieta stanowi istotny element wspomagający proces leczenia endometriozy. Jej celem jest wyciszenie toczącego się w organizmie stanu zapalnego i obniżenie poziomu estrogenów, odpowiedzialnych za rozwój choroby. Również kobiety po leczeniu operacyjnym endometriozy powinny zadbać o odpowiednio zbilansowaną i zdrową dietę. Zmiana nawyków żywieniowych i właściwie opracowany plan żywieniowy mogą złagodzić dolegliwości, przeciwdziałać zaostrzeniu i remisji choroby, przyspieszyć powrót do zdrowia po zabiegu oraz poprawić płodność.

Twój komentarz




POKAŻ