![](/media/ajaximage/850_850_2022_06_20_14_44_54.jpg)
- 668 112 509
![dr inż. Iwona Krawczyk-Kłys](/media/ajaximage/335_378_2024_05_29_14_17_56.png)
Endometrioza jest chorobą narządów płciowych kobiety charakteryzującą się obecnością komórek błony śluzowej trzonu macicy (endometrium) poza jamą macicy.
Cierpi na nią około 10% kobiet w wieku rozrodczym. Powoduje ból niepozwalający normalnie funkcjonować, problemy z płodnością, dyskomfort fizyczny i emocjonalny, obniżenie jakości życia rodzinnego, społecznego i zawodowego.
Dieta stanowi istotny element wspomagający proces leczenia endometriozy. Jej celem jest wyciszenie toczącego się w organizmie stanu zapalnego i obniżenie poziomu estrogenów, odpowiedzialnych za rozwój choroby. Również kobiety po leczeniu operacyjnym endometriozy powinny zadbać o odpowiednio zbilansowaną i zdrową dietę. Zmiana nawyków żywieniowych i właściwie opracowany plan żywieniowy mogą złagodzić dolegliwości, przeciwdziałać zaostrzeniu i remisji choroby, przyspieszyć powrót do zdrowia po zabiegu oraz poprawić płodność.
Twój komentarz