Składniki na zupę:
- porcja mięsa kurczaka - 300 g
- 500 g świeżego szczawiu lub 300 g szczawiu ze słoika
- średnia marchew
- średni korzeń pietruszki
- korzeń selera - kawałek wielkości mandarynki
- kawałek pora - odcinek 10 cm
- 1,5 litra wody
- 3 łyżki śmietany kwaśnej 18%
- zioła i przyprawy: 3 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, łyżeczka ziaren pieprzu, łyżeczka soli
Sposób przyrządzenia:
- w dużym garnku umieść umyte mięso
- dodaj obrane warzywa i zioła
- wlej 2 litry wody
- garnek przykryj przykrywką, zupę zagotuj i zmniejsz moc palnika do minimum(goruj tak przez 1,5 godziny)
- po tym czasie odcedź rosółod pozostałych składników
- garnek z rosołem ponownie umieść na palniku(średnia moc) i dodaj posiekany szczaw/lub szczaw ze słoiczka
- w kubeczku umieść śmietanę i wlej odrobinę wrzącej zupy, by zahartować śmietanę, całość przelej do garnka
- zupę gotuj jeszcze kilka minut na małej mocy palnika
- przed podaniem doprawić solą i pieprzem
Składniki na pastę:
- 6 jajek ugotowanych na twardo
- 1 pęczek koperku
- 1 pęczek szczypiorku
- 3 łyżki śmietany 30% lub 36%
- 2 łyżki masła
- 3 łyżeczki musztardy
- 1/3 łyżeczki curry
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1 szczypta majeranku
- sól i pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:
- jajka drobno posiekać
- zieleninę również drobno posiekać i dodać do posiekanych jajek i wymieszać
- miękkie masło wymieszać z musztardą i przyprawami, dodać do jajek, wymieszać
- pastę spróbować i ewentualnie doprawić solą i pieprzem
Smacznego!
Twój komentarz