dr inż. Iwona Krawczyk-Kłys
08 Kwie

Pieczony pasztet z indyka

Lekki i soczysty pasztet wielkanocny

Pieczony pasztet z indyka

Składniki:

  • pierś z indyka  - 350g
  • wątróbki drobiowe – 200g
  • bułka grahamka – 70g
  • sucha cebula – 100g
  • marchew  - 50g
  • seler korzeniowy – 15g
  • korzeń pietruszki – 35g
  •  jaja – 5 sztuk
  •  oliwa z oliwek - łyżeczka
  • liście laurowe – 5 sztuk
  • ziele angielskie – 5 kulek
  • sól – pół łyżeczki
  • pieprz – pół łyżeczki

Przygotowanie:

Do garnka wlać wodę, włożyć do niego pokrojony na mniejsze części filet z piersi indyka, wątróbkę, marchew, seler, pietruszkę, liście laurowe i ziele angielskie. Gotować około pół godziny. Po tym czasie z wywaru wyjąć liście laurowe oraz ziele angielskie i wyrzucić. Bulion przelać do miski, dodać do niego suchą bułkę, pozostawić do namoczenia na ok. 5 min. W międzyczasie cebulę posiekać i poddusić na oliwie. Do dużej miski przełożyć ugotowane warzywa, indyka i wątróbkę, następnie dodać namoczoną bułkę, jajko oraz podsmażoną cebulkę. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Całość zmiksować na gładką masę, a następnie przelać do uprzednio natłuszczonej formy keksowej. Pasztet wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec około 50-60 minut.

Twój komentarz




POKAŻ