Pieczony pasztet z indyka
Składniki:
- pierś z indyka - 350g
- wątróbki drobiowe – 200g
- bułka grahamka – 70g
- sucha cebula – 100g
- marchew - 50g
- seler korzeniowy – 15g
- korzeń pietruszki – 35g
- jaja – 5 sztuk
- oliwa z oliwek - łyżeczka
- liście laurowe – 5 sztuk
- ziele angielskie – 5 kulek
- sól – pół łyżeczki
- pieprz – pół łyżeczki
Przygotowanie:
Do garnka wlać wodę, włożyć do niego pokrojony na mniejsze części filet z piersi indyka, wątróbkę, marchew, seler, pietruszkę, liście laurowe i ziele angielskie. Gotować około pół godziny. Po tym czasie z wywaru wyjąć liście laurowe oraz ziele angielskie i wyrzucić. Bulion przelać do miski, dodać do niego suchą bułkę, pozostawić do namoczenia na ok. 5 min. W międzyczasie cebulę posiekać i poddusić na oliwie. Do dużej miski przełożyć ugotowane warzywa, indyka i wątróbkę, następnie dodać namoczoną bułkę, jajko oraz podsmażoną cebulkę. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Całość zmiksować na gładką masę, a następnie przelać do uprzednio natłuszczonej formy keksowej. Pasztet wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec około 50-60 minut.
Twój komentarz