dr inż. Iwona Krawczyk-Kłys
08 Kwie

Sernik na zimno z truskawkami

Pyszota ;-)

Składniki:

  • twaróg sernikowy – 1kg
  • biszkopty – 120g
  • truskawki świeże/mrożone – 0,5 kg
  • galaretka truskawkowa – 75g (opakowanie)
  • żelatyna – 16g (2 łyżki)0
  • mleko – 110g (1/2 szklanki)
  • śmietanka 30% - 150g
  • ksylitol/erytrol – 150g
  • aromat waniliowy – 1g

 

Przygotowanie

Galaretkę przygotować według przepisu, odstawić. Biszkoptami wyłożyć tortownicę. Mleko zagotować, zdjąć z ognia i rozpuścić wcześniej namoczoną żelatynę. Substancję słodzącą, twaróg, śmietankę i aromat wymieszać. Przestudzona żelatynę zahartować kilkoma łyżkami masy twarogowej, następnie wymieszać z resztą składników. Dodać pokrojone truskawki (kilka sztuk pozostawić do dekoracji), delikatnie wymieszać i wylać do tortownicy. Włożyć do lodówki na pół godziny, następnie ozdobić truskawkami, wylać na wierzch galaretkę i wstawić ponownie do całkowitego stężenia.

Twój komentarz




POKAŻ