Składniki:
- twaróg sernikowy – 1kg
- biszkopty – 120g
- truskawki świeże/mrożone – 0,5 kg
- galaretka truskawkowa – 75g (opakowanie)
- żelatyna – 16g (2 łyżki)0
- mleko – 110g (1/2 szklanki)
- śmietanka 30% - 150g
- ksylitol/erytrol – 150g
- aromat waniliowy – 1g
Przygotowanie
Galaretkę przygotować według przepisu, odstawić. Biszkoptami wyłożyć tortownicę. Mleko zagotować, zdjąć z ognia i rozpuścić wcześniej namoczoną żelatynę. Substancję słodzącą, twaróg, śmietankę i aromat wymieszać. Przestudzona żelatynę zahartować kilkoma łyżkami masy twarogowej, następnie wymieszać z resztą składników. Dodać pokrojone truskawki (kilka sztuk pozostawić do dekoracji), delikatnie wymieszać i wylać do tortownicy. Włożyć do lodówki na pół godziny, następnie ozdobić truskawkami, wylać na wierzch galaretkę i wstawić ponownie do całkowitego stężenia.
Twój komentarz