dr inż. Iwona Krawczyk-Kłys
08 Kwie

Wielkanocna tarta z łososiem wędzonym i jajkami przepiórczymi

Wielkanocne wariacje kuchenne ;-)

Składniki na ciasto:

  • mąka pełnoziarnista orkiszowa lub pszenna - 200 g,
  • jajko - 1 szt,
  • jogurt naturalny - 2 łyżki,
  • olej lub oliwa z oliwek- 2 łyżki,
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • sól – szczypta.


Składniki na farsz:

  • chrzan tarty - 1 łyżka,
  • sól, pieprz - do smaku,
  • jogurt naturalny - 250 g,
  • jajko - 2 szt
  • jajka przepiórcze - 1 opakowanie 18 szt.,
  • łosoś wędzony 100 g,
  • koperek.

Przygotowanie:

Wymieszać składniki na ciasto - mąkę, proszek do pieczenia, jajko, olej i jogurt, doprawić szczyptą soli. Zagnieść ciasto i wyłożyć do natłuszczonej formy. Wykonać kilka nakłuć widelcem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 15 minut z termoobiegiem.
Jajka gotować we wrzątku 3-4 minuty, a następnie włożyć do zimnej wody, obrać i pokroić na połówki. Łososia podzielić na kawałki.
Jogurt wymieszać z roztrzepanymi jajkami i chrzanem, doprawić solą i pieprzem, wylać na podpieczony spód. Rozłożyć przygotowane wcześniej jajka i łososia, posypać posiekanym koperkiem.
Piec 30 minut w 180 stopniach z termoobiegiem.

Twój komentarz




POKAŻ