dr inż. Iwona Krawczyk-Kłys
26 Luty

SERNIK Z OWOCAMI LEŚNYMI I PISTACJAMI

Delikatny sermik z owocami leśnymi i pistacjami

Składniki:


•    maliny
•    borówki
•    pistacje prażone
•    1 kg sera z wiaderka
•    4 średnie jajka
•    kostka masła - 200 g
•    ½ szklanki cukru - około 100 g
•    4 łyżki mąki ziemniaczanej
•    3 krople olejku waniliowego
•    tabliczka gorzkiej czekolady
•    łyżeczka masła


Wykonanie:
•    Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni z pieczeniem góra/dół.
•    Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia.
•    W głębokim naczyniu  umieszczamy wszystkie składniki: ser twarogowy z wiaderka, jajka, roztopione i przestudzone masło, cukier,        mąkę ziemniaczaną i olejek. Całość dobrze wymieszamy łyżką lub mikserem do uzyskania jednolitej masy o konsystencji budyniu.
•    Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 26 cm i równamy powierzchnię.
•    Owoce (maliny, borówki) rozsypujemy na cieście, całość delikatnie mieszamy łyżką.
•    Formę umieszczamy w nagrzanym do 190 stopni piekarniku. Po 20 minutach zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy     kolejne 30 minut.  Po tym czasie obniżamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy ostatnie 30 minut. Następnie zostawiamy sernik jeszcze na 10 minut. Potem stopniowo uchylamy drzwiczki  i wyjmujemy formę z pieca. 
•    Po całkowitym przestudzeniu, sernik umieszczamy lodówce najlepiej na całą noc. 
•    Pokruszyć czekoladę, dodać łyżeczkę masła, rozpuścić w kąpieli wodnej.  Rozpuszczoną czekoladą, posypujemy pistacjami i    pozostałymi owocami.


DZIĘKI STOPNIOWEMU ZMNIEJSZANIU TEMPERATURY W PIEKARNIKU SERNIK ZACHOWA PUSZYSTĄ STRUKTURĘ I LEKKOŚĆ


Kalorie: ok. 350 kcal w porcji (200g)
 

Twój komentarz




POKAŻ