
Składniki:
• maliny
• borówki
• pistacje prażone
• 1 kg sera z wiaderka
• 4 średnie jajka
• kostka masła - 200 g
• ½ szklanki cukru - około 100 g
• 4 łyżki mąki ziemniaczanej
• 3 krople olejku waniliowego
• tabliczka gorzkiej czekolady
• łyżeczka masła
Wykonanie:
• Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni z pieczeniem góra/dół.
• Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia.
• W głębokim naczyniu umieszczamy wszystkie składniki: ser twarogowy z wiaderka, jajka, roztopione i przestudzone masło, cukier, mąkę ziemniaczaną i olejek. Całość dobrze wymieszamy łyżką lub mikserem do uzyskania jednolitej masy o konsystencji budyniu.
• Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 26 cm i równamy powierzchnię.
• Owoce (maliny, borówki) rozsypujemy na cieście, całość delikatnie mieszamy łyżką.
• Formę umieszczamy w nagrzanym do 190 stopni piekarniku. Po 20 minutach zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy kolejne 30 minut. Po tym czasie obniżamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy ostatnie 30 minut. Następnie zostawiamy sernik jeszcze na 10 minut. Potem stopniowo uchylamy drzwiczki i wyjmujemy formę z pieca.
• Po całkowitym przestudzeniu, sernik umieszczamy lodówce najlepiej na całą noc.
• Pokruszyć czekoladę, dodać łyżeczkę masła, rozpuścić w kąpieli wodnej. Rozpuszczoną czekoladą, posypujemy pistacjami i pozostałymi owocami.
DZIĘKI STOPNIOWEMU ZMNIEJSZANIU TEMPERATURY W PIEKARNIKU SERNIK ZACHOWA PUSZYSTĄ STRUKTURĘ I LEKKOŚĆ
Kalorie: ok. 350 kcal w porcji (200g)
Twój komentarz